Samhällseleverna stannar

Samhällseleverna stannar

LULEÅ (FEMFILOSOFER)

Att allt fler hoppar av skolan har visats i en undersökning som Sveriges kommuner och landsting gjort över hela landet. Men Margareta Sundvall, rektor för samhällsvetenskapsprogrammet i Luleå, är nöjd över sina samhällselever.


I Luleå Gymnasieby finns Kvarteret Hackspetten. Där samsas fem olika program, bland annat det samhällsvetenskapliga där Margareta styr. Där har de ingen allmän registrering på hur många som hoppar av men Margareta menar att det inte är många. Däremot finns det elever som väljer att byta linje. Det är vanligare än avhopp och givetvis något skolan inte är emot. Om eleverna inte är nöjda med sitt val av program är det självklart att de ska byta till en annan de trivs med. Det finns alltid ett eller annat programbyte varje år men det är inte heller många.
- Vi jobbar på att få igång en fungerande registrering av vilka orsakerna är till att det blir avhopp. Men just från samhällsprogrammet har jag inte reagerat över att det är speciellt många som hoppar av skolan, säger Margareta.


Inte lätt att få jobb utan betyg

Många hoppar av skolan för att de är skoltrötta. På gymnasiet fortsätter eleverna att läsa kärnämnen det första året, något de redan gjort på högstadiet. Det är inte lätt att få ett jobb då de flesta arbetsgivare kräver minst en gymnasieutbildning.
Margareta menar att det är viktigt att få eleverna att vilja slutföra gymnasiet för att de lättare ska hitta jobb i framtiden.


Jobbar mycket med mentorskapet

Margareta berättar vidare att att hon tror en annan stor anledning till att elever inte orkar ta sig till skolan är att de inte sover på nätterna. Hon menar att många sitter uppe vid datorn och inte orkar ta sig upp på morgonen, ett problem som inte fanns för tio år sedan.
- Det är absolut inte slapphänt från skolans sida, vi jobbar mycket med mentorskapet och vi har en tät uppföljning av närvarokontroller till exempel, säger hon.

Vanessa Cicero


Kommentarer
Postat av: Patrik

Varje kommun har ett sk uppföljningsansvar för ungdomar som slutar gymnasiet. Det kan vara värt att kolla upp hur t ex Luleå gör med det.



/p

2008-11-16 @ 21:31:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0