Piteås unga får tycka till

Piteås unga får tycka till


PITEÅ (FEMFILOSOFER)

Fler rastvakter på skolan, utveckla kollektivtrafiken och erbjud skolelever gratis mellanmål vid långa skoldagar. Åsikterna var många då Piteå kommun för andra hösten i rad genomförde projektet Unga i Piteå - tycker.


Inte alltför sällan kritiseras vårat demokratiska samhälle för att barns och ungdomars möjligheter till åsiktsinflytande inom olika samhällsfrågor är nästintill obefintlig.

I Piteå kommun arbetar man dock aktivt med att tillvarata den yngre samhällsskarans idéer och intressen. Ett par veckor under hösten har det på kommunens hemsida funnits en enkät Unga i Piteå-tycker.

Tanken är att man ska få ta del av de yngre samhällsinvånarnas åsikter och synpunkter kring frågor som berör dem. I år deltog cirka 180 stycken ungdomar i projektet och den största åldersgruppen var 16-19 åringar.

- Frågorna på webben låg tillgängliga för alla, även om vi i första hand vände oss till barn och ungdomar, säger Carina Sundgren som arbetar som ekonom vid Piteå kommun och var med att sammanställa de ungas åsikter.


Fler mötesplatser

När kommunen presenterade resultatet från projektet som var indelat i åtta olika område, visade det sig att de unga hade flest synpunkter kring frågor rörande fritidssysselsättning, skola och kollektivtrafik. Mer fördelaktiga busstider, billigare bussbiljetter samt bussturer under kvällar och helger var några av de ungas åsikter rörande busstrafiken inom kommunen.

- Att skapa fler mötesplatser som till exempel en skateboardhall var ett annat populärt område som många tyckte till om, säger Carina Sundgren.


Nytt projekt

Vidare berättar hon att kommunen under nästa år tänker genomföra ännu ett projekt, Unga i Piteå - granskar, som ska bidra till att stimulera ungas möjligheter till inflytande i samhället.  De ungdomar som vill delta i projektet blir indelade i olika grupper, där varje grupp blir tilldelad ett speciellt område som de får i uppdrag från politikerna att granska.

Carina Sundgren förklarar att genom dessa projekt får kommunen en möjlighet att ta del av ungdomars synpunkter kring olika aktuella samhällsämnen.

- Det har visat sig att barn och ungdomar inte bara vill ge sina åsikter kring frågor som berör dem, utan de vill också tycka till kring andra samhällsfrågor, säger Carina Sundgren.

Emelie Kalén


Kommentarer
Postat av: Patrik

Bra grejer. Och som gjorda för att följa upp. Vad hände med förslagen etc.



/p

2008-11-16 @ 21:28:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0